Pros i contres de llogar sols

Suposant que la comercialització no la fem millor nosaltres que una agència (que sovint sí), els primer avantatge que té prescindir d’intermediaris és l’atractiu que això té pel llogater, perquè s’estalvia un mes de lloguer que altrament perdria. De fet, quan poso els anuncis miro de posar ben clar i ben gros que és directe de propietaris i que el llogater s’estalvia els honoraris de l’agència. No he provat mai si això permet llogar més car (que potser també), però el que sí que he comprovat és que atreu més clients i ens permet llogar en molt menys temps, que és el nostre objectiu principal, perquè sempre és més rendible un pis llogat ara que un pis llogat una mica més car després de passar-se buit els propers mesos.

Òbviament, la primera pega és el respecte que fa llençar-nos a fer experiments amb una cosa valuosa com un pis, tenint en compte que si ens equivoquem i ens trobem amb un llogater problemàtic ens podem acabar trobant amb un problema difícil de resoldre que ens costi molt més del que anem a guanyar. Aquí la qüestió és assegurar-nos-en bé, igual que ho faríem si el llogater ens l’hagués portat una agència, i demanar justificants d’ingressos i avaladors i plantejar-nos si ens convé una assegurança d’impagats, que si tenim un sol pis i depenem del lloguer de cada mes per pagar-ne la hipoteca, una assegurança pot ser una bona idea.

En sentit contrari, el primer avantatge de tenir una agència és la feina que ens estalvia, feina poc agraïda que suposadament ens surt gratis, perquè els honoraris de l’agència (que solen ser el lloguer d’un mes o més) els paga el llogater. Sobre si és una feina agraïda o no, això va a gustos, però que surti gratis no està tan clar. Si lloguéssim en el mateix temps i amb les mateixes condicions amb agència, potser sí que sortiria gratis, però el que ens hem trobat nosaltres fins ara és que llogar amb agència ens porta més temps i, al principi sorprenentment, els llogaters d’agència demanen més sovint una carència com a condició imprescindible per llogar. Aleshores, si quan el llogater es troba amb que ha de pagar un mes de lloguer a l’agència demana pagar un mes menys al propietari, qui està pagant realment els honoraris de l’agència no és el llogater, sinó el propietari.

Un avantatge que podríem esperar en prescindir d’intermediaris és la possibilitat de posar-nos en el seu lloc i cobrar-ne nosaltres els seus honoraris. Ara bé, fent això estaríem perdent l’atractiu que per als llogater té el llogar directament de propietari. Personalment, crec que val la pena mantenir aquest atractiu i fer-lo servir per llogar abans i evitar carències, de manera que globalment hi guanyem no cobrant honoraris.

Un detall a tenir en compte si no tenim agència és que igualment cal fer i registrar el contracte, cosa que porta una feina i un cost. Una possibilitat és tenir un administrador de finques que el faci si aconseguim que ho faci per un preu reduït que no ens espatlli l’atractiu comercial d’evitar-li al llogater els honoraris de l’agència. És probable que amb l’administrador que us dugui la finca el contracte d’un pis barat pugui sortir per menys de 200 euros despeses incloses, tot i que pot ser que per defecte algun administrador pretengui cobrar el mateix que si hagués comercialitzat ell el pis. Una alternativa és fer-nos nosaltres mateixos el contracte a partir d’un model i l’imprès oficial, però hem de tenir en compte que més de la meitat dels 200 euros són impostos i impresos que no ens estalviarem.

Per últim, el fet de conèixer i tractar el llogater és un avantatge però pot tenir algun inconvenient. És un avantatge perquè, a més de permetre’ns fer-nos una idea de qui ens posem a casa, ens permet ser flexibles en la negociació i valorar si ens convé fer canvis de condicions que portin a tancar amb un llogater interessant. D’altra banda, segons diuen alguns agents, el tracte directe podria ser un inconvenient si després hi ha algun problema i s’hi barreja una relació personal, tot i que la veritat és que amb això no m’hi he trobat mai. A més, com visquem a la mateixa escala que on tenim el pis per llogar, al nostre llogater-veí l’acabarem coneixent de totes maneres, de manera que millor haver-lo triar.

D’avantatges i inconvenients de llogar amb una agència se’n podrien explicar molts més, però podeu estar segurs que tan aviat com sigui visible l’anunci del vostre vostre pis directe de propietari unes desenes d’agències us trucaran per explicar-vos els avantatges de fer servir la seva agència. De fet, el darrer inconvenient de llogar directament és precisament que els primers dos dies perdreu algunes hores atenent trucades de comercials a la caça d’un pis. Hauria de ser una molèstia, però pot ser divertit i tot si us ho preneu com un curs gratuït de tècniques viperines, pèrfides i fal·laces de màrqueting telefònic. A veure si un dia faig un post amb els apunts del darrer cop que m’hi vaig trobar.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s